هر قدر در آشپزی مهارت داشته باشید یا حتی اگر کاملا مبتدی باشید، واقعیت این است که لوازم آشپزخانه با کیفیت، نقش مهمی در لذتبردن از آشپزی و نتیجه نهایی پخت و پز دارد. چه بخواهید یک مرغ کامل را برشته کنید یا شام دیشب را دوباره گرم کنید، در هر حال با طیفی از وسایل مدرن آشپزخانه مانند فر، مایکروفر، مایکروویو و توستر روبهرو هستید که هر کدام عملکردهای متنوعی را ارائه میدهند و البته متناسب با نیازهای روزمره طراحی و تولید شدهاند. انتخابهای زیادی که این روزها در دسترس ما هستند سبب شدهاند آشنایی با تفاوتهای کارکرد این نوع لوازم برای انتخاب بهترین گزینه متناسب با سبک آشپزی مورد علاقهمان از هر زمانی ضروریتر باشد.
فرقی نمیکند خانم خانهای باشید که عاشق تهیه غذاهای مفصل برای مهمانی هاست یا جوان مجردی با فضای محدود که به دنبال سریع ترین راه برای برشته کردن نان هستید، در هر حال این مقاله به شما کمک میکند تا تصمیمی آگاهانه برای انتخاب بهتر لوازم آشپزخانه بگیرید. در ادامه عملکرد هر دستگاه و نقاط قوت و ضعف آن را تجزیه و تحلیل میکنیم و در پایان توصیههایی را بر اساس نیازهای خاص شما ارائه میدهیم.
فر چیست؟
فر یک وسیله آشپزخانه همهکاره است که از گاز یا برق برای تولید حرارت و پخت یکنواخت غذا به شیوههای مختلف استفاده میکند. فرها به دو شکل توکار یا روکار (ایستاده) هستند و در ابعاد و اندازههای مختلف برای کاربریهای حرفهای در رستورانها و هتلها یا استفاده خانگی در خانوادههای کم جمعیت و پر جمعیت عرضه میشوند.
کاربرد فر در آشپزی
- پختن: برای پخت کیک، نان و شیرینی ایدهآل هستند.
- رُستکردن (Roasting): برای پخت گوشت، سبزیجات و مرغ کارکرد مطلوبی دارند.
- برویلکردن (Broiling): حرارت زیاد از بالا برای ظروفی مانند کاسرول یا گراتن در این نوع شیوه پخت مطلوب است.
- گریل کردن (Grilling): برخی از فرها دارای عملکرد گریل کردن برای پختن و سرخ کردن غذا هستند.
مزایای استفاده از فر
- تنوع پخت: با فر میتوانیم انواع مختلفی از غذاها را بپزیم؛ از دسرهای خوشمزه گرفته تا کبابهای دلچسب.
- توزیع یکنواخت گرما: امکان پخت یکنواخت غذا را مهیا میکند و در نتیجه بافت و طعم بهتری در غذای پخته شده ارائه میدهد.
- ظرفیت بالا: برای پخت وعدههای غذایی در حجم بالا و میهمانیهای خانگی کاربرد دارد.
- ویژگیهای پیشرفته: بیشتر اجاقهای مدرن اغلب دارای قابلیتهایی مانند پخت کانوکشن هستند که زمان پخت را تسریع میکند.
معایب استفاده از فر
- زمان برای پیش گرم شدن: برخی فرها به خصوص در انواع قدیمی به زمان نیاز دارند تا به گرمای مطلوب برسند.
- مصرف انرژی: در مقایسه با لوازم آشپزخانه کوچکتر انرژی بیشتری مصرف میکنند.
- ابعاد بزرگ: بیشتر فرها فضای قابل توجهی رادر آشپزخانه اشغال میکنند که این نکته ممکن است برای آشپزخانههای کوچک ایدهآل نباشد.
مایکروفر چیست؟
مایکروفر از پرفروشترین لوازم آشپزخانه است که در آن فناوری مایکروویو با عملکردهای گرمایش یک فر معمولی ترکیب شده است. مایکروفر هم میتواند غذا را گرم کند و هم بپزد و از این رو به ابزار چند منظورهای برای کسانی تبدیل میشود که هم توان گرمایش سریع مایکروویو را میخواهند و هم مایلند قابلیتهای پخت یک فر را بطور همزمان در یک دستگاه داشته باشند.
مایکروویو چیست؟
مایکروویو نسخه سادهتری از مایکروفر است که از تابش الکترومغناطیسی برای گرمکردن غذا استفاده میکند. استفاده از مایکروویو برای گرمکردن سریع غذاها، پختن غذاهای ساده یا یخزدایی مواد غذایی منجمد عالی است.
مقایسه عملکرد مایکروفر و مایکروویو
- سرعت پخت: مایکروویو غذا را به سرعت گرم میکند و از این رو برای گرمکردن سریع ایدهآل است، اما غذا را به مرحلهای نمیرساند که ترد (Crisp) و قهوهای رنگ شود. از طرف دیگر، مایکروفر، سرعت حرارت دادن مایکروویو را با قابلیت پخت یا برشتهکردن ترکیب میکند و انعطافپذیری بیشتری برای پخت و پز دارد.
- روشهای پخت: عملکرد مایکروویو معمولا به گرمکردن مجدد و یخزدایی محدود میشود، در حالی که با مایکروفرها میتوانیم کارهای بیشتری مثل پختن، کبابکردن و گریلکردن غذا را انجام دهیم. این قابلیت باعث میشود مایکروفرها تا حد بیشتری از پس رفع نیازهای مختلف کاربران بر بیایند.
مزایای مایکروفر
- عملکرد دوگانه: میتواند هم عملکرد مایکروویو و هم کارکرد فر را داشته باشد.
- ابعاد کوچک: نسبت به فرهای کلاسیک فضای کمتری را در آشپزخانه اشغال میکند.
- پخت سریعتر: نسبت به یک فر معمولی سریعتر غذاها را آماده میکند و این در حالی است که گزینه های پخت بیشتری نسبت به مایکروویو معمولی ارائه میدهد.
معایب مایکروفر
- میانگین قیمت بالاتر: بهطور کلی مایکروفر گرانقیمتتر از مایکروویو معمولی است.
- ظرفیت پایین: حجم غذایی که میتوانیم با مایکروفر بپزیم کمتر از یک فر با حجم و ابعاد معمولی است و از این رو برای مهمانیها و خانوادههای پرجمعیت ممکن است کارایی لازم را نداشته باشد.
مزایای مایکروویو
- سرعت: برای گرمکردن سریع و پختن غذاهای ساده ایدهآل است.
- بهرهوری انرژی: انرژی کمتری نسبت به فرهای سنتی یا مایکروفرها مصرف میکنند.
- قیمت مقرون به صرفه: به طور کلی ارزانقیمتتر از مایکروفرها و فرهای استاندارد هستند.
معایب مایکروویو
- محدودیت در پخت: اساسا مایکروویو برای پختن، گریل یا کبابکردن غذا طراحی نشده است.
- مشکلات در بافت غذا: مایکروویو غذا را به خوبی فر برشته نمیکند و موقع میل کردن غذاها احساس میکنید آنطور که باید پخته نشده است.
توستر چیست؟
توستر دستگاه کوچکی است که نان در معرض گرمای تابشی قرار میدهد و آن را برشته میکند. میتواند بهصورت یک توستر پاپ آپ باشد که تکههای نان را بهصورت عمودی نگه میدارد، یا یک آون توستر (Toaster Oven) باشد که امکان تطبیق پذیری بیشتری با دیگر روشهای پخت دارد و میتوانیم غذاهای متنوعتری را با آن آماده کنیم.
موارد استفاده و مزایای توستر
- برشته کردن نان: برای برشته کردن یکنواخت و سریع نان مناسب است.
- ابعاد جمعوجور: فضای کمی از آشپزخانه را اشغال میکند و برای آشپزخانههای کوچک ایدهآل است.
- مصرف انرژی: نسبت به فر و مایکروویو انرژی کمتری مصرف میکند.
- پخت سریع: آون توسترها میتوانند غذاهای کوچکی مانند کوکیها یا تکههای پیتزا را خیلی سریع و بدون پیش گرم کردن (Preheating) بپزند.
معایب توستر
- عملکرد محدود: از توسترهای پاپ آپ انتظاری بیشتر از برشتهکردن نان نداشته باشید.
- ظرفیت کوچک: آون توسترها کوچک هستند و مقدار غذایی که میتوانید در یک بازه زمانی بپزید را محدود میکنند.
- تطبیق پذیری کمتر: با اینکه آون توسترها برخی از عملکردهای پخت و پز را ارائه میدهند، کماکان در رقابت با عملکرد عالی یک فر سنتی در پخت غذا حرفی برای گفتن ندارند.
فر، مایکروفر، مایکروویو و توستر در یک نگاه
ویژگیها | فر | مایکروفر | مایکروویو | توستر |
سرعت پخت | آهسته | متوسط تا سریع | سریع | سریع |
روش های پخت | پختن، رست کردن، گریل کردن | پختن، رست کردن، ژگرمکردن با امواج مایکروویو | دوباره گرم کردن غذا، یخزدایی | برشته کردن نان، پخت و پز محدود |
ظرفیت | بزرگ | متوسط | کوچک | کوچک |
بازده انرژی | متوسط تا بالا | متوسط | بالا | بالا |
هزینه | بالا | متوسط تا بالا | پایین | پایین |
فضای مورد نیاز | زیاد | متوسط | کم | کم |
تطبیق پذیری | بالا | بالا | کم | کم تا متوسط |
توصیههای کلیدی بر اساس نیازهای مختلف کاربران
- برای خانواده های پرجمعیت: فرهای سنتی یا مایکروفرها به دلیل ظرفیت بالا و عملکردهای پخت و پز همه کاره بهترین انتخاب هستند. یک فر استاندارد با اندازه کامل به شما امکان میدهد غذاها را در حجم بالا بهخوبی آماده کنید. این در حالی است که اجاق مایکرووفر امکان پخت سریعتری را برای غذاهایی در حجم محدود فراهم میکند.
- برای آشپزخانههای کوچک: اگر فضای محدودی دارید روی مایکروفر یا توستر بیشتر حساب کنید. هر دو عملکردهای متعددی را در یک طراحی جمعوجور ارائه میدهند که البته گزینههای پختوپز را هم دارند و کمک میکنند فضای ارزشمند روی کابینت، کمتر اشغال شود.
- برای حرفهایهای پرمشغله: مایکروویو برای گرمکردن سریع و یخزدایی از غذاها ایدهآل است. اگر به ندرت آشپزی میکنید اما به آمادهسازی سریع غذا نیاز دارید، مایکروفر کمی انعطافپذیری بیشتری در آشپزی دارد و با آن میتوانید پختن یا گریلکردن غذاها را هم انجام دهید.
- برای آنهایی که بودجه برایشان مهم است: مایکروویو، آون توستر یا توستر پاپآپ انتخابی مقرون به صرفه است. هر دو این دستگاهها کارامد هستند و نیازهای اولیه آشپزخانه را بی کم و کاست برطرف میکنند.
- برای کسانی که عاشق شیرینیپزی هستند: فر یا مایکروفر بهترین گزینه برای شما خواهد بود. فرها یکنواختترین و کاملترین پخت را برای شیرینیپزی ارائه میکنند، در حالی که مایکروفر برای پخت شیرینی در حجم محدود ابزار راحتتری است.
نکات کلیدی هنگام خرید لوازم پخت و پز آشپزخانه
- ظرفیت: میزان غذایی را که معمولاً میپزید، ارزیابی کنید. خانوادههای پر جمعیت به ظرفیت بیشتری نیاز خواهند داشت که این ویژگی را در فرها و مایکروفرها خواهید یافت. خانوادههای یکی دو نفره در آشپزخانههای کوچکتر معمولا وسایل جمع و جورتری مانند مایکروویو یا توستر را ترجیح میدهند.
- مصرف انرژی: فرها با توجه به اندازه بزرگتر و زمان پخت طولانیتر، انرژی بیشتری مصرف میکنند، در حالی که مایکروویو و توستر مصرف انرژی بهینهتری دارند. مایکروفرها از این نظر جایی بین فرهای سنتی و مایکروویوها قرار میگیرند.
- قیمت: هنگام انتخاب هر یک از این چهار دستگاه به بودجهای که برای این خرید در نظر گرفتهاید توجه کنید. فرهای سنتی قیمت بالاتری دارند و پس از آن مایکروفرها در رتبه بعدی قرار میگیرند. مایکروویو و توستر گزینههایی مقرون بهصرفه برای کسانی مانند کارمندها و دانشجوها هستند که معمولا اهل آشپزی نیستند و قرار نیست پخت و پز پیچیده و متنوعی انجام دهند.
- ترجیحهای آشپزی: اگر از پخت و پز غذاهای مفصل لذت می برید، فر یا مایکروفر بهترین ابزارها برای شما خواهند بود. اگر گرمکردن دوباره غذاها یا برشتهکردن نان کارتان را راه میاندازد، شک نکنید که مایکروویو یا توستر برایتای کافی است و نیازی نیست برای قابلیتهایی در فرها و مایکروفرها که قرار نیست از آن استفاده کنید، هزینهای بپردازید و فضای آشپزخانه را اشغال کنید.
کدام را انتخاب کنیم؟
هنگام انتخاب بین فر، مایکروفر، مایکروویو یا توستر، ضروری است که عادات آشپزی، فضای آشپزخانه و بودجه خود را در نظر بگیرید. هر یک از این دستگاهها نقاط قوت و ضعف منحصر به خود را دارند و بهترین انتخاب در نهایت به نیازهای کاربر وابسته است.
برای کسانی که میخواهند دستگاهی بخرند که با آن همه چیز بپزند و محدودیت بودجه و فضای آشپزخانه را هم ندارند، بدون شک فر ایدهآلترین انتخاب است. مایکروفر همین شرایط را با حجم و ظرفیت پایینتر دارد. اگر سرعت و ابعاد کوچک برایتان مهمتر است، مایکروویو و توستر راهکارهایی عالی خواهند بود. با درک تفاوتها و ویژگیهای هر دستگاه، میتوانید تصمیمی آگاهانه بگیرید تا لذت بیشتری از آشپزی ببرید.
اگر انتخاب شما فر است، پیشنهاد میکنیم ویژگیهای مختلف فرهای کن را اینجا ببینید تا مطابق با سبک زندگی و بودجه مورد نظرتان، بهترین فر را انتخاب کنید.